Hey, hallo daar, beste student.

Het is weer de tijd van het jaar waarin we massaal op zoek zijn naar een stage. Binnen deze blog hebben we het over het voorbereiden op een goed stagegesprek. Ik – Anne – heb met behulp van mijn collega studenten van de werkveldcommissie deze blog geschreven. Samen hopen wij je verder te helpen binnen de zoektocht naar een stage.

Je zal nu vast denken waarom Anne deze blog schrijft? Ze hadden toch ook een professional kunnen vragen. šŸ˜‰ Klopt, dat zou kunnen. Maar die professional staat nog wel wat stapjes verder van het studenten leven af. Ik weet precies hoe het voelt om in jouw schoenen te staan. Daarnaast, met mijn mbo-diploma (personeel en arbeid) op zak en als vierdejaars student, heb ik inmiddels al wat bagage verzameld. Binnen vier van de vijf stagebedrijven (ik tel ook mijn mbo-stages mee) ben ik met recruitment bezig geweest en heb ik al vele gesprekken mogen voeren. Met deze expertise hoop ik jou een stapje verder te helpen!

Stap 1: Je CV. 

Zorg dat je CV klopt: inhoudelijk, grammaticaal en visueel! 

Er is niets vervelender dan dat je tijdens het gesprek er achter komt dat de persoon in kwestie toch ervaring heeft in verkopen. Als recruiter zijnde bereid je je voor op basis van het CV en bedenk je alvast wat je van de persoon wil weten doormiddel van vragen te stellen. Natuurlijk hoef je al je bijbanen bij de Jumbo, Action en bloemenzaak niet uitgebreid uit te leggen. Vermeld ze in ieder geval wel! Dat kan je doen door een klein kopje te maken. Bijv: Overige bijbanen: Jumbo (Vakkenvuller), Kassamedewerker (McDonalds) en Verkoopmedewerker (H&M). 

Voorkom taalvouten! Natuurlijk kan je altijd iets over het hoofd zien. Je kan het makkelijk voorkomen door er iemand anders overheen te laten lezen. Zo controleer je ook meteen of je CV begrijpbaar is voor iemand anders. 

Een mooi CV valt natuurlijk op. Er zijn hiervoor verschillende tools te vinden (www.cvster.nl, www.canva.com, www.cv.nl etc,). Als je hier niet zo goed in bent, ga dan voor een duidelijk en net CV. Alle poespas kan leuk zijn, maar wat heb je eraan als de informatie daardoor niet meer duidelijk is. Ook Word kent een aantal standaard CVā€™s. Het is echt niet erg om daar gebruik van te maken! Je studeert immers geen grafisch design.Ā 

Stap 2: Je motivatiebrief

Mijn broertje zei laatst tegen mij dat het ouderwets is. Ik kijk daar heel anders tegenaan. Je motivatiebrief geeft je de kans om een persoonlijke indruk achter te laten. Waarom solliciteer je, wat vind je interessant aan de functie, waarom zie jezelf daar werken, wat maakt jou uniek, wat is jou toegevoegde waarde of waarom zouden ze jou aannemen? Vermeld de antwoorden van dit soort vragen in je motivatiebrief. Indien je moeite hebt met het opstellen van een motivatiebrief, het internet staat vol met voorbeelden! Ook kan je jezelf een handje helpen door zelf vragen op te stellen en deze te beantwoorden. Wat denk jij dat het bedrijf van jou wil weten?

Het toevoegen van een motivatiebrief is altijd een groot pluspunt! Dus als je de kans krijgt, doe het dan ook. Tegenwoordig zie je ze in verschillende soorten en maten. Filmpjes, websites, kaarten, brieven noem het maar op. Je kan het bijna zo gek niet bedenken. Er is vast een vorm die bij jou past.  

Stap 3: Ze hebben interesse of nietā€¦. 

Afwijzingen zijn natuurlijk nooit leuk! Wees ervan bewust dat jij niet de enige vis in de vijver bent. Een eerste afwijzing is nooit persoonlijk. Ze wegen de beste CVā€™s en brieven naast elkaar af. Als student heb je hier nog weinig ervaring in, en dat betekent dat je hier nog enorm in kan groeien. Dus geen getreur en probeer gegeven feedback positief op te vatten en mee te nemen bij een volgende sollicitatie. 

Het kan natuurlijk ook goed nieuws zien. Sommige bedrijven bellen je, andere sturen een mailtje. Probeer altijd vrolijk en enthousiast te reageren. Ben je net wakker? Zeg het dan even (behalve als dit om 14:00 uur is, dan ben je gewoon een luiaard). Dan begrijpt de recruiter ook waarom je iets minder opgewekt klinkt. Probeer aan de telefoon concreet te blijven en maak duidelijke afspraken. Iets vergeten te vragen? Bel of mail het dan na. Dat laat ook zien dat je er serieus instaat. Als je later in een gesprek moet zeggen dat je het vergeten bent na te vragen sta je meteen 1-0 achter. 

Stap 4: Je gesprek 

Wauw, super spannend! Je eerste gesprek. Wat gaan ze aan je vragen? Wat willen ze van je weten? Wat moet je aantrekken? Ik kan goed begrijpen dat je er veel vragen door je hoofd heen spoken. Bereid je dus goed voor! Als je hier nu al geen antwoord op kan geven, hoe gaat dit dan in het gesprek? 

Gesprekken hebben vaak net als brieven een introductie, romp en afsluiting. Tijdens de intro stelt je gesprekspartner zichzelf en de organisatie voor, hierna ben jij aan de beurt. Vertel hier nog niet te uitgebreid over je school of ervaring. Dat komt later in het gesprek. Wie ben jij als persoon, wat vind je leuk om te doen, hoe oud ben je, heb je een huisdier of kinderen. De introductie mag echt lekker persoonlijk zijn. Welke uniek sneeuwvlokje ben jij?  

Tijdens de romp van het gesprek komt inhoudelijke informatie naar boven. Vaak wordt er meer verteld over de organisatie, functie of cultuur binnen het bedrijf. Maar natuurlijk ook over jou! Het is per persoon verschillend hoe een gesprek wordt geleid. De ene recruiter stelt vragen, de andere kan vragen of jijzelf je CV kan toelichten. Zorg ervoor dat je weet wat er op je CV staat, maar ook wie jij bent. Je eigenschappen en vaardigheden maken jou namelijk uniek als persoon. Heb goed in de gaten waar je goed in bent en waar je minder goed in bent. Niemand is perfect en het is juist goed als je leerdoelen hebt waaraan gewerkt kan worden. Dat zorgt er ook voor dat je begeleiding en de verwachtingen beter naar elkaar afgestemd kunnen worden. Vind je het lastig om dit van jezelf te benoemen? Vraag van tevoren je beste vriend, ouder of klasgenoot voor input!

Aan het einde van het gesprek is er ruimte voor vragen. Stel ze gerust, dit laat ook horen dat je tijdens het gesprek goed hebt opgelet. Indien de recruiter het niet aangeeft, is het handig te vragen naar de procedure. Zo weet je precies waar je aan toe bent. 

Een recruiter kan tijdens het gesprek veel vragen stellen. Hier beneden vind je een lijstje met vragen die een recruiter kan stellen om meer over jou te weten te komen: 

 • Waarom ben je aan de opleiding gestart? 
 • Welke onderwerpen of vakken vind je (minder) leuk?  
 • Heb je al een idee wat je na je studie wil gaan doen? Waarom wil je dat dan?
 • Wat is het leukste project wat je op school hebt mogen doen? Waarom dan? 
 • Welke rol neem jij aan in een groep? Deed je dit ook tijdens projecten op school? 
 • Wat voor type persoon vind jij jezelf? Vinden anderen dit ook? 
 • Wat wil je graag leren binnen deze stage? Heb je leerdoelen vanuit je opleiding? 
 • Hoe zouden je (oud-)collegaā€™s jou omschrijven? Heb je daar zelf nog iets aan toe te voegen? 
 • Welke vaardigheden beheers je (nog niet)? 
 • Waarom zouden we jou aannemen? Wat is jouw toegevoegde waarde?
 • Hoe hou je de balans tussen werk en privĆ©? Hoe organiseer jij zaken binnen je leven? 

Onthoudt goed dat wat jij zegt, kan zorgen voor een nieuwe vraag. Vind je iets negatief, verwacht maar dat ze hier nog een vraag over stellen. Wil je iets echt niet zeggen? Dan mag je dat ook aangeven. Niemand kan jou dwingen om iets te vertellen. Geef aan dat je daar niet over wil praten, zorg wel dat je ander gespreksonderwerp kan aanknopen zodat het gesprek niet stil valt.

Stap 5: nog een gesprekā€¦ 

Soms komt het voor dat je meerdere gesprekken voert. Het eerste gesprek is vaak met een recruiter en het tweede gesprek met de manager. Vaak kan het zijn dat daar ook nog een recruiter, teamlid of hr-manager bij zit. Door corona is het laten plaatsvinden van fysieke gesprekken erg lastig. Een veel voorkomende manier om dit op te lossen is Skype of Teams. Vaak wordt het laatste gesprek of het arbeidsvoorwaardelijk gesprek alleen fysiek georganiseerd. Zo krijg je toch een idee waar je terecht gaat komen. 

Bij een tweede gesprek is het vaak serieus. Hierbij wordt nagegaan of de informatie uit het eerste gesprek goed bij je gevallen is. Ze gaan dus even testen of je bij de les bent geweest en alles begrijpt. Ook kunnen open eindjes uit het eerste gesprek ervoor zorgen dat ze hierover meer van je willen weten. Voorafgaand wordt aan de hand van een gespreksverslag goed bekeken wat ze nog meer van je willen weten. De tweede of derde gesprekken worden ook veelal gebruikt om te kijken of je klikt binnen het team, hoe jij je aanpast op anderen of wat voor rol jij binnen het team gaat aannemen. Voor ā€œgrote mensen banenā€ wordt hier vaker voorafgaand een persoonlijkheidstest afgenomen. Zo kunnen zij ervoor zorgen dat er niet alleen maar dominante of hele rustige types in een team zitten. Een leuke mix zorgt namelijk voor de juiste uitdaging. 

Stap 6: Een voorstel

De kogel is door de kerk! Je bent gebeld en aangenomen voor de stage. Nu komt er een voorstel jouw kant op, op basis van de door jou eerder gegeven informatie. Hierop staan de afspraken tussen jou en je stagebedrijf. Krijg je stage vergoeding, welke uren ga je maken, wanneer start je of eindigt de stage? Vaak staat een stagevergoeding al vast en is hier niet meer in te onderhandelen. Vooral in grote organisaties is dit een landelijk beleid. 

Denk eraan! Vaak gaan bedrijven uit van een fulltime vergoeding. Als je dus minder dan fulltime werkt, moet je dit omrekening naar het aantal uren. Bijv: Is een fulltime werkweek 40 uur, en ga jij 32 uur werken? Dan doe je het fulltime loon x 0,8. Dit is dan je vergoeding per maand. 

Het komt wel eens voor dat deze stap in een stage wordt overgeslagen omdat er veel minder afspraken aan verbonden zijn. Indien het niet bij jouw stage voorkomt is dit helemaal niet vreemd. 

Stap 7: Een overeenkomst 

Vanuit je school krijg je ook een overeenkomst, en vaak van een stage ook. Hierin staan alle afspraken uit het voorstel uitgebreid omschreven en bevestig je dit met een handtekening.  Lees dit even goed door voor je het ondertekent. Soms gebeurt het nog wel eens dat er een foutje bij je naam of adres staat. Als dit zo is dan is de overeenkomst niet rechtsgeldig. 

Een ander punt waarop je moet letten is verlof. In je schoolvakantie hoef je in principe niet stage te lopen. Maar, mag je van je stage dan ook vakantie nemen? Er zijn bedrijven die aangeven dat het niet kan of dat je helemaal geen verlof krijgt. Beetje vreemd toch? Vakantie heeft iedereen nodig! Zorg dus dat je genoeg tijd neemt om te ontspannen en dus vakantie kan opnemen. 

Stap 8: Afspraken over je eerste werkdag

De overeenkomst is ondertekend! Je mag nu aan de slag. Zorg dat je ruim van tevoren op papier met elkaar hebt afgesproken wanneer je eerste dag is, hoe laat en waar ze je verwachten, moet je lunch meenemen en tot hoe laat duurt je eerste werkdag. Zorg dat verwachtingen van beide kanten duidelijk zijn afgestemd en laat hier geen open eindjes. Een goed begin is namelijk het halve werk. 

Ik wens jou erg veel succes met stagelopen. Ik hoop dat je iets aan mijn verhaal hebt gehad. 

Groetjes,

Anne Hunnekens


Anne Hunnekens

Anne Hunnekens, 25 jaar en woonachtig in Eindhoven. Bekend als oud-voorzitter maar ook actief binnen verschillende commissies waaronder de PR-commissie. De website valt voor een deel onder mijn hoede. Je kunt mijn naam daarom op meerdere plekken tegenkomen.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder